• Zwemwedstrijden

  De zwemafdeling van OZ&PC neemt gedurende het seizoen deel aan verschillende wedstrijden in de regio, nationaal en internationaal. We hebben de diverse wedstrijden voor u op een rijtje gezet.

  Nationale Zwemcompetitie

  De Nationale Zwemcompetitie wordt door de KNZB georganiseerd. De doelstelling is dat alle zwemverenigingen die bij de KNZB zijn aangesloten deel kunnen nemen aan deze competitie, zodat zij zich als team kunnen meten met andere verenigingen van min of meer gelijke sterkte. Om dit te bereiken is de Nationale Zwemcompetitie opgedeeld in drie Regio niveaus en vier Landelijke niveaus.

  Sinds seizoen 2014/2015 zwemt OZ&PC in de Landelijke C-klasse. De landelijke competitie bestaat uit vier ronden. Op deze wedstrijddagen wordt in het gehele land hetzelfde programma gezwommen. De twee snelste zwemmers per programma tellen mee voor de punten (seconden puntentelling). Als wij geen deelnemers inschrijven voor een bepaald nummer telt een vervangende tijd. Deze is vaak langzamer dan die mogelijk anders gezwommen zou zijn. Voor deze wedstrijden zullen dan ook de snelste zwemmers uit de selecties gekozen worden. Hierbij bepalen de trainers en de coach wie welke afstand zwemt.

  KNZB Lange Afstand Circuit (LAC)

  OZ&PC doet ook weer mee in de strijd om het verenigingsklassement bij de lange afstandscompetitie. Met een complete ploeg gaan we proberen als vereniging zo hoog mogelijk te eindigen, maar ook onze sporters individueel op de ranglijst te laten stijden. In verband met de competitie is deelname aan LAC voor A-selectie sporters net als de reguliere competitie een voorwaarde voor deelname in de A-selectie. Wat houdt de lange afstand competitie in; je zwemt in twee periodes vier wedstrijden met telkens een wisselslag en een vrije slag nummer. Dit mag in iedere wedstrijd, maar voor de speciale nummers organiseren we met de clubs in de regio LAC-wedstrijden. Voor de jongsten is dit tot 400 m vrije slag, bij de oudsten tot 2000 m vrije slag.

  Miniorencircuit Wedstrijden

  ​Miniorenwedstrijden kennen een hele lange traditie binnen de KNZB en vormen al decennialang de basis van het echte wedstrijdzwemmen. De wedstrijden zijn bedoeld voor jongens minioren 2 t/m 6 en meisjes minioren 2 t/m 5 in Nederland.
  De Regio organiseert de wedstrijden in het Miniorencircuit in samenwerking met de verenigingen. Voor de minioren is er na afloop van de vijf wedstrijden een finalewedstrijd in de vorm van de Regionale Minioren Finale. Voor de junioren wordt een landelijk klassement bijgehouden.

  Het Miniorencircuit wordt overal in het land georganiseerd, door de Regio in samenwerking met een zwemvereniging.

  Er zijn per leeftijdsgroep medailles te verdienen. Aan het eind van het seizoen worden deze wedstrijden afgesloten met “De Kring Speedo A en B Finales”. De beste 18 van Overijssel per slag en leeftijdsgroep nemen hieraan deel.

  LimietWedstrijden

  Hier wordt de zwemmers de mogelijkheid gegeven een limiet te zwemmen voor de Overijsselse en/of de Nederlandse kampioenschappen. Of gewoon een Persoonlijk Record (PR). De limieten hiervoor worden jaarlijks opnieuw vastgesteld en zullen aan het begin van het seizoen aan de zwemmers worden meegegeven. Er zijn limieten voor een 25- en een 50 meter baan. Vanaf de leeftijdsgroep “junioren 1” kun je naar de Overijsselse- of de Nederlandse Kampioenschappen.

  Open Water zwemmen

  Open water zwemmen doe je in kanalen, meren, rivieren, zeeen of sloten. Eigenlijk is het hetzelfde als zwemmen in het Hulsbeek maar dan iets langer. Voor de jongsten zijn de afstanden 250-500m, voor de junioren 1000-1500m en voor de jeugd en senioren van 2km tot wel 25km.

  Gedurende de hele zomer zijn deze wedstrijden. Als je ongeveer 40% van alle wedstrijden mee doet dan tel je mee voor het landelijke klassement. Dan maak je kans op grote prijzen. Bovendien willen we met OZ&PC mee gaan doen aan de verenigingsklassementen. Hierin worden al onze resultaten bij elkaar opgeteld. Of je nou elke week mee wilt doen of gewoon een keer, je zult zien dat het zwemmen in open water een fantastische belevenis is.

  Interesse? Neem contact op met de zwemcommissie.